Preverbale logopedie
Pre verbale logopedie richt zich op baby’s en jonge kinderen met eet- drink- en slikproblematiek. Er kunnen problemen zijn in de mondmotoriek of – techniek, gevoeligheden in het mondgebied of er kan hulp gewenst zijn bij de afbouw van de sondevoeding
In het eerste levensjaar leert de baby allerlei verschillende soorten voeding eten en drinken. Hier kunnen allerlei problemen bij ontstaan. Het kan zijn dat een baby een probleem heeft door een medische oorzaak als een schisis, neurologische oorzaak of verlaagde spierspanning. Het kan ook zijn dat de baby niet goed wil eten of drinken door negatieve ervaringen.
Een baby kan niet willen drinken, zich vaak verslikken, veel spugen, kokhalzen, overmatig speeksel hebben of moeite hebben met nieuwe smaken.
Het consult voorziet ouders van begeleiding en advies voor een gezonde ontwikkeling van hun kind met voedingsproblemen.
Tijdens een consult worden baby’s en jonge kinderen onderzocht en behandelt die extra ondersteuning nodig hebben bij de volgende ‘problemen’.
- • Het drinken uit de borst of de fles
- • Voedingsproblemen bij koemelkallergie
- • Voedingsproblemen bij reflux
- • Problemen met de overgang van borst- naar de flesvoeding
- • De introductie van gladgemalen vaste lepelvoeding
- • De overgang van gladgemalen naar grof gemalen lepelvoeding en stukjes
- • Het drinken uit de beker
- • Het eten van gevarieerde voeding
- • Het afbouwen van sondevoeding
- • Overmatig speekselverlies
Na verwijzing van een arts kan een preverbaal logopedist en onderzoek en behandeling starten.
Als de baby problemen heeft met voeding of drinken kan dat ongerustheid en spanning veroorzaken in het gezien.
Je kunt dan onmacht, frustratie en/of verdriet voelen.
Het doel van het onderzoek en de behandeling is dat de eet en drinkmomenten weer fijne momenten samen worden.
Naast eet-, drink- en slikproblemen onderzoekt en begeleidt de pre verbale logopedist ook problemen in de communicatieve ontwikkeling. Hierbij worden de ouders nauw betrokken. Behandeling wordt aangeboden in spelvorm waardoor de jonge kinderen zelf met eigen iniatieven aan de communicatie kunnen deelnemen.
Een baby begint al vroeg met communiceren, het begint bij elkaar voelen, oogcontact maken, brabbelen. Troosten bij verdriet en natuurlijk door teruglachen als een baby lacht. Rond de zeven à acht maanden brabbelt de baby verschillende klanken achter elkaar en vanaf hier gaat het steeds meer op woordjes lijken en rond één jaar komen de eerste woordjes en rond de leeftijd van tweeënhalf jaar kunnen de kindjes zinnetjes maken van tot à 3 woorden.
Communicatie tussen ouders en een baby is belangrijk voor de taalontwikkeling. Leren communiceren is een proces dat natuurlijk verloopt bij een normale ontwikkeling. Het kan toch zo zijn dat het kind niet goed spreekt en onvoldoende wordt begrepen door de omgeving zonder duidelijke oorzaak. Ook kan er sprake zijn van taal- en spraakproblemen door een ontwikkelingsachterstand die past bij gehoorproblemen, vroeggeboorte of een syndroom
Het eerste medisch
en maatschappelijk vrouwencentrum
van Limburg!
Openingstijden
Openingstijden variëren
per specialist en activiteit
Tarieven en vergoeding
Gratis, vergoed vanuit basisbeurs of vergoed vanuit aanvullende beurs
Bezoek ons!
Hei Grindelweg 82
6414 BT Heerlen